Enflasyon ve Faiz Yükü Rekor Seviyede
Uzmanlara göre, muhalefete yönelik operasyonlar ve hatalı ekonomi politikaları nedeniyle faiz oranları yüksek seviyelerde seyretmeye devam ederken, enflasyondaki artış da bütçeyi olumsuz etkiliyor. Hazine, 5 yıl önce enflasyona endeksli tek bir tahvil ile 25 milyar lira borçlanmıştı. Ancak ekonomist Kerim Rota’ya göre, enflasyonun yüzde 85.5’e ulaştığı 2022 yılında Hazine, bu borç için 140 milyar lira faiz ödedi.
Nureddin Nebati ve Mehmet Şimşek’in bakanlık görevine gelmeleriyle enflasyonu artırmaya yönelik politikalar benimsemesi sonucunda Hazine ve Maliye Bakanlığı, anaparanın yaklaşık 6 katı kadar faiz ödemek zorunda kaldı.
Rekor Kırıldı
Bütçe rakamlarına göre, haziran ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci faiz ödemesi olan 250 milyar lira gerçekleşti. Haziranda rekor seviyeye yaklaşan bu faiz yükünün neredeyse 3’te 2’si tek bir tahvilden kaynaklanıyor ki, bu da hatalı ekonomi politikalarının maliyetli sonuçlar doğurabileceğinin bir göstergesi.
2020 yılında enflasyonun yüzde 10 ile 14 arasında dalgalanmasıyla, Hazine 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesiyle 25 milyar lira borçlandı. Ancak 5 yıl içerisinde faiz indirimlerinin de etkisiyle enflasyon üç haneli seviyelere kadar yükseldi. Bu durumda, 2020’de yapılan 25 milyar liralık borçlanma için Hazine, 140 milyar lira faiz ödedi.
Değişen Yöneticiler, Artan Krizler
Ülkemizdeki enflasyon ve faiz sorunlarının yanı sıra, son 5 yılda 5 farklı Merkez Bankası Başkanı ve 4 farklı Hazine ve Maliye Bakanının göreve gelmesiyle Türkiye bir krizden diğerine sürüklendi. Hayat pahalılığı sorunu çözülemezken, ülke ekonomisi de istikrarsız bir dönemden geçiyor.