Çin’den şaşırtan faiz kararı

Çin Merkez Bankası, Zorunlu Karşılık Oranlarını ve Faiz Oranlarını İndirdi

Çin Merkez Bankası (PBoC), banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını düşürürken, aynı zamanda kısa vadeli borç faizlerinde de indirime gitti.

PBoC’dan yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs itibarıyla banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranları 50 baz puan düşürülecek. Bu kararın piyasaya 1 trilyon yuanlık (yaklaşık 138,9 milyar dolar) likidite enjekte etmesi bekleniyor.

Çin’deki her finans kuruluşu için ayrı zorunlu karşılık oranı uygulanırken, yapılan bu indirimin zorunlu karşılık oranlarının ağırlıklı ortalamasını yüzde 6,2’ye çekeceği tahmin ediliyor. Bu, 2025 yılında zorunlu karşılık oranlarında yapılan ilk indirim olma özelliği taşıyor. Daha önce PBoC, 2024’te iki kez 50 baz puan, 2022 ve 2023’te ise iki kez 25 baz puanlık zorunlu karşılık oranı indirimleri yapmıştı.

Gece, Hafta ve Ay Sonu Faiz Oranlarında İndirim

Bunun yanı sıra PBoC, 7 günlük ters repo faizi ve gecelik, haftalık ve aylık faiz oranlarında da 10’ar baz puanlık bir indirime gitti.

8 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak olan indirimlerle, 7 günlük ters repo faiz oranı yüzde 1,4’e, gecelik faiz oranı yüzde 2,25’e, haftalık faiz oranı yüzde 2,4’e ve aylık faiz oranı ise yüzde 2,75’e düşürülecek. Merkez Bankasının ana politika faizi olan “Orta Vadeli Kredi Aracı” (MLF) ise yüzde 2 seviyesinde sabit kaldı.

Ters repo işlemleri, Merkez Bankası’nın ileri tarihlerde menkul varlıkları geri almak üzere satın alarak piyasaya likidite enjekte ettiği işlemlerdir. SLF ise Çin bankalarının merkez bankasından kısa vadeli kredi almasını sağlar.

Bu indirim kararlarının, “orta derecede gevşek para politikası” uygulamayı ve reel ekonomiye destek sağlamayı amaçladığı belirtildi.

ABD ile Müzakereler Sonrası Alınan Karar

Para politikası tedbirleri, Çin ve ABD’nin karşılıklı tarife artışları ile tırmanan ticaret geriliminin çözümü için müzakerelere başlayacaklarını açıklamasının ardından geldi.

ABD yönetimi, Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bu hafta İsviçre’de Çinli yetkililerle görüşeceğini duyurduktan sonra Çin tarafı da ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın 9-12 Mayıs tarihlerinde ABD’li yetkililerle görüşeceğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, ticaret ortaklarına karşı yerel esaslara dayalı tarifeler uygulama kararı almıştı. Çin’in bu hamleye karşılık vermesiyle iki ülke arasında bir tarife savaşı yaşanmış, ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 145’e kadar artırmıştı.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Trump görüşme öncesi Çin’e ayar verdi

ABD-Çin görüşmeleri öncesinde Trump’tan Çin’e yanıt geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 80’lik tarifenin doğru göründüğünü belirtti.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir