Lapseki Çanakkale’nin Kiraz Bahçesi
Türkiye’de toplam 815 bin 468 dekar alanda yapılan kiraz üretiminin 17 bin 570 dekarı Çanakkale’nin eşsiz topraklarında gerçekleşiyor. Bu muhteşem kentte, yılda yaklaşık 30 bin tonluk kiraz üretiminin 3’te 1’i ise Lapseki ilçesinden sağlanıyor.
Lapseki’de bulunan 8 bin 600 dekarlık alanda, “Eşme”, “Ziraat 900”, “Summit”, “Alara Devi”, “Regina”, “Early Lory”, “Early Burlat” ve “Premier Giant” gibi çeşitli kiraz türleri yetiştiriliyor.
Bu yıl Lapseki ilçesinde 10 bin 320 ton kiraz rekoltesi bekleniyor. Bu muazzam kirazlar, aromaları ve yüksek şeker oranlarıyla Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç ediliyor.
Hasat döneminde ilçeden günde 120 tona yakın kiraz yurt dışına gönderilirken, geri kalan kısım ise iç piyasada satışa sunuluyor.
Lapseki kirazı, iriliği ve gösterişli yapısıyla dikkat çekiyor. Kirazların ağırlığı 22 grama kadar çıkabiliyor ve çay bardağına sığmayacak kadar büyük olabiliyor. Hem aroması hem de lezzetiyle tüketiciyi cezbeden Lapseki kirazı, üreticilere büyük kazançlar sağlıyor.
“Lapseki Devi” olarak bilinen “Premier Giant” çeşidi kirazların hasatı ise devam etmekte. Hasat sırasında işçiler, kirazları cinslerine göre ayırıp kasalara dikkatlice yerleştirerek piyasa için hazırlamaktadır.
“Bu Yıl Azalan Kiraz Verimi”
Lapseki’de 40 yıldır meyvecilikle uğraşan ve bölgenin en büyük kiraz üreticisi olan Salih Tekçe, 65 yaşında. 20 dönümlük arazisinde 1200’e yakın kiraz ağacı bulunduğunu ve en eski ağacının 30, en genç ağacının ise 15 yaşında olduğunu belirtiyor.
Tekçe, Lapseki’ye özgü tüm kiraz çeşitlerinin bahçesinde yer aldığını ve hasadın 21 Haziran’da başladığını, 10-12 gün daha süreceğini ifade ediyor. Kiraz yetiştiriciliğindeki zorluklara değinen Tekçe, hava koşullarının bu yıl kiraz verimini olumsuz etkilediğini ve bu durumun fiyatlara yansıdığını dile getiriyor.
Lapseki kirazıyla ünlü belediyenin, don nedeniyle yeterli miktarda kiraz bulamadığını ve festival için 600 kilogram kiraz satın aldığını belirten Tekçe, kiraz üretimindeki yüksek verim için bahçenin iyi bakımının önemine vurgu yapıyor. Kiraz toplandıktan sonra bile bahçeye özen gösterilmesi gerektiğini belirten Tekçe, “Yüksek verim almanın sırrı, kiraz toplama sonrası bakıma da devam etmektir. Kiraz toplandıktan sonra sularım, gübrelerim, çapamı yaparım. Bu sayede yüksek verim alırım.” diyor.