CHP’li Ersever’den artan et ithalatına tepki: ‘Çiftçimizin kazanması gereken para yabancı çiftçinin cebine girdi’

CHP Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya İthalat Sorusu Yöneltti

Geçen yıl aralık ayında, CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yöneltilmesi için bir soru önergesi verdi. Ersever, et ithalatına ilişkin verilerin açıklanmasını istedi.

Bakanlık tarafından verilen yanıta göre; Türkiye’de büyükbaş hayvan varlığı 2002-2023 döneminde yüzde 67 artarak, kırmızı et üretimi ise yüzde 206 arttı. Ülkenin büyükbaş hayvan varlığında Avrupa Birliği ülkeleri arasında birinci sırada olduğu belirtildi. Ayrıca dünya genelinde sığırda 21’inci, koyunda 7’inci, keçide 22’inci sırada yer aldığı açıklandı.

Türkiye’nin tavuk eti üretiminde 9, tavuk yumurtası üretiminde 10, tavuk eti ihracatında 5, tavuk yumurtası ihracatında 3. sırada olduğu belirtildi. Bakanlık, ülke genelinde tüketim amaçlı kanatlı eti, yumurta ve canlı kanatlı hayvan ithalatının yapılmadığını, sadece damızlık amacıyla ithalata izin verildiğini açıkladı. Ayrıca, 2024 yılı kayıtlarında 1.519.477 adet hayvancılık işletmesinin bulunduğu belirtildi.

Üretim, Tüketimin Gerisinde Kalıyor

Ersever, Cumhuriyet’e verilen yanıtları değerlendirirken, hayvancılığın her geçen yıl gerilediğini ve vatandaşın et alamaz duruma geldiğini belirtti. Kişi başına et tüketiminin 2002 yılında 6 kilogram iken, 2023 yılında 17 kilograma yükseldiğini ifade etti.

‘Beslenme Sorunu Derinleşiyor’

Yetersiz tarım ve hayvancılık politikalarının Türkiye’yi ithalata bağımlı hale getirdiğini vurgulayan Ersever, kişi başına kırmızı et tüketiminin yıllık 16,6 kilogram iken OECD ülkelerinde 34,8 kilogram, Avrupa’da ise 34,5 kilogram olduğunu söyledi. Bu durumun dışa bağımlılığı artırdığını ve beslenme sorununu derinleştirdiğini belirtti.

‘İthal Ete Ödenen Bedel 1 Milyar 200 Milyon Doları Buldu’

Ersever, AKP’nin tarım ve hayvancılığı bitirdiğini ve Türkiye’nin 2002 yılında neredeyse hiç et ithal etmediği, ancak 2023 yılında 310 bin ton et ithal ettiğini ve bunun için 1 milyar 200 milyon dolar ödeme yaptığını dile getirdi. Et ve Süt Kurumu’nun 2023 faaliyet raporuna göre, kurumun 43 bin ton et ve 74 bin 554 baş canlı hayvan ithal ettiği açıklandı.

Vatandaşın et alamaz duruma geldiğini belirten Ersever, bu durumun emeklilerin alım gücünün azaldığını ve sağlıklı beslenme imkanlarının kısıtlandığını gösterdiğini ifade etti.

Paranın Yabancı Çiftçilere Gitmesine Son Verilmeli

Ersever, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı yerli üretimi desteklemeye ve ithalata bağımlılığı azaltmaya yönelik politikalar geliştirmeye çağırdı. Mevcut tarım ve hayvancılık politikalarının yetersiz olduğunu ve üreticinin gerektiği kadar desteklenmediğini belirterek, Türkiye’nin ithalat sorununa çözüm bulunmasını talep etti.

Related Posts

Bolu Dağı’nda sis: Görüş mesafesi düştü

D-100 kara yolunun Bolu Dağı geçişinde sis hayatı olumsuz etkiliyor. Sis nedeniyle görüş mesafesi de düştü

Diyarbakır’da refüje çarpan araç takla attı

Diyarbakır’da refüje çarpıp takla atan otomobil, otobüs durağına 10 metre kala durdu. Araçta sıkışan sürücü itfaiye tarafından çıkarılıp, hastaneye kaldırıldı.

28 kişi öldü: İran limanı hala yanıyor, Rus uçakları yola çıktı

İran’ın güneyindeki Şehid Recai Şehr limanında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada 28 kişi hayatını kaybetti. ABD basını, patlamanın kaynağını yazdı, Rusya uçak desteği gönderiyor.

AKP’li Şamil Tayyar’dan ‘Ekrem İmamoğlu’ çıkışı: Tutuklama olmadan süreç devam edebilirdi

AKP’nin medyada önde gelen isimlerinden Şamil Tayyar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını yanlış bulduğunu belirtti. Tayyar, İBB’ye kayyum atanmamasının ise kendileri sayesinde olduğunu iddia etti.

Afyonkarahisar’da muayene için gittiği hastaneden televizyon çaldı

Afyonkarahisar’da muayene için gittiği hastanenin bekleme salonundaki televizyonu çalan şüpheli tutuklandı.

Bursa’da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Bursa’nın Gemlik ilçesinde iki otomobilin kafa kafaya çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir