Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Netanyahu’nun asıl amacı İran rejimini devirmek mi, kendi imajını kurtarmak mı?

Netanyahu’nun asıl amacı İran rejimini devirmek mi, kendi imajını kurtarmak mı?

İsrail’den ‘en uzun menzilli’ saldırı: Havada yakıt ikmali yapan uçağı vurdu

Ortadoğu’daki gerilimin 3’üncü gününde İsrail, ‘en uzun menzilli saldırısında’ İran’da havada yakıt ikmali yapan uçağı vurdu.

Tahran’da halk akın akın şehri terk ediyor

İsrail’in üst düzey İranlı askeri yetkililere yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından alevlenen çatışmalar, şiddetlenerek devam ediyor. İran’ın İsrail’e hipersonik füzelerle karşılık vermesi ve Hayfa ile Tel Aviv kentlerini hedef almasının …

Türkiye, Orta Doğu’dan ayrılıyor: Gelecekte o ülke ile komşu olacağız

Bilim insanları, Türkiye’nin güneydoğusundan İran’a kadar uzanan 1500 kilometrelik gizli bir yarık keşfetti. Her yıl birkaç santimetre Avrupa’ya doğru hareket eden Türkiye, gelecekte Orta Doğu’dan tamamen kopmuş olacak. Uzak gelecekte Akdeniz’in kapanacağına dikkat çeken uzmanlar, mevcut harita üzerinden Türkiye’nin yeni komşusu olacak ülkeyi açıkladı.

Orta Çağ genelevinin zemininden 3 aylık bebek mezarı çıktı

Belçika’nın Aalst kentinde, 1998 yılında yapılan arkeolojik kazılar, yalnızca Orta Çağ’a ait bir genelevi değil aynı zamanda onun zeminine gömülmüş üç aylık bir bebeği de gün yüzüne çıkardı. Bu keşif, Orta Çağ Avrupa’sında seks işçiliği ve annelik kavramlarına dair ezberleri bozan yeni soruları gündeme getirdi.

Turizm cennetinde silahlı hesaplaşma can aldı

Endonezya’nın Bali adasında meydana gelen silahlı saldırıda, 32 yaşındaki Avustralyalı Zivan Radmanovic hayatını kaybetti. Olayda ağır yaralanan 35 yaşındaki Sanar Ghanim’in tedavisi sürüyor. Silahlı saldırının Munggu bölgesinde yer alan Villa Casa …