TÜİK açıkladı: En çok kazandıran yatırım aracı belli oldu!

Bir Aylık Dönemde En Yüksek Reel Getiri Külçe Altında Yakalanmış

Aylık bazda en yüksek reel getiri elde eden yatırım aracı külçe altın oldu. ÜFE’ye göre yüzde 8,80, TÜFE’ye göre ise yüzde 8,54 ile külçe altın en çok kazandıran yatırım aracı olarak öne çıktı.

En çok Kazandıran ve Kaybettiren Yatırım Aracı Belli Oldu

TÜİK’in verilerine göre, Yİ-ÜFE’ye göre Euro yüzde 4,07, brüt mevduat faizi ise yüzde 0,44 oranında reel getiri sağladı. Ancak Amerikan Doları yüzde 0,03, DİBS yüzde 7,39 ve BIST 100 endeksi yüzde 9,93 kayıp yaşattı. TÜFE’ye göre ise Euro yüzde 3,83, brüt mevduat faizi yüzde 0,20 kazandırırken; Amerikan Doları yüzde 0,26, DİBS yüzde 7,60 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,14 oranında yatırımcısına zarar ettirdi.

Üç aylık dönemde külçe altın, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 20,83, TÜFE’ye göre ise yüzde 19,69 oranında yatırımcısına en yüksek reel kazancı sağlayan araç oldu. Bu süre zarfında ise BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 12,26, TÜFE’ye göre ise yüzde 13,09 oranında en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.

Altı Aylık Dönemin Şampiyonu Külçe Altın

Altı aylık dönemde en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı yine külçe altın oldu. Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 18,15, TÜFE’ye göre ise yüzde 12,36 oranında getiri sağlayan külçe altın, BIST 100 endeksi karşısında en dikkat çekici performansı sergiledi.

Yıllık bazda incelendiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 31,17, TÜFE’ye göre ise yüzde 16,55 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı.

Yıllık değerlendirmede, brüt mevduat faizi Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 16,26, Euro ise yüzde 0,90 oranında reel kazanç sağladı. Ancak DİBS yüzde 0,91, Amerikan Doları yüzde 3,80 ve BIST 100 endeksi yüzde 20,29 oranında yatırımcısına kayıp yaşattı. TÜFE ile hesaplandığında ise brüt mevduat faizi yüzde 3,31 kazandırırken; Euro yüzde 10,34, DİBS yüzde 11,95, Amerikan Doları yüzde 14,51 ve BIST 100 endeksi yüzde 29,17 oranında yatırımcısına zarar ettirdi.

Related Posts

14 Mayıs’ta çiftçiler dertli, üretici sayısı da üretim de düşüyor: Tarım alarm veriyor

Türkiye’de tarım sektörü hem ekonomik darboğaz hem de iklim krizinin etkisiyle derin bir çıkmazda. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, üretici için kutlama değil, sorunların gölgesinde geçiyor.

SGK’den yeni emeklilik hamlesi: Maaşını iptal ettiren emekliler kazançlı çıkıyor!

SGK’nın maaş hesaplama sistemi, emeklilik sürecinde önemli değişikliklere yol açtı. Geçtiğimiz yıl başvuru yapanlar avantaj sağlarken, birçok kişi emekli maaşını iptal ettirmek için yeniden başvuru yapıyor. Yeni sistemle birlikte çalışmaya devam edenler için ek kazanç imkânı doğdu.

TÜİK açıkladı! Mart ayı dış ticaret endeksleri belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Dış Ticaret Endeksleri, Mart 2025” bültenini yayımladı. Verilere göre, mart ayında ihracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün grubunda bu artış yüzde 9,3 …

Kritik adım geldi! Çin’den Boeing kararı

Bloomberg, Pekin’deki yetkililerin bu hafta yerel taşıyıcılara ve devlet kurumlarına ABD’de üretilen uçakların teslimatlarının devam edebileceğini söylemeye başladığını belirtti. Nisan ayında Boeing’in Çin’deki teslimat merkezinde bulunan en az üç …

Küresel piyasalar ABD ve Çin iyimserliği

Küresel piyasalar, ABD ve Çin’in karşılıklı gümrük vergilerini geçici olarak düşürme konusunda anlaşmasının etkisiyle pozitif bir seyir izlerken, gözler bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Çin’den gelen ucuz ürünler için yeni dönem: Gümrük vergisi azaltıldı

Beyaz Saray, Çin’den gelen düşük fiyatlı ürünlere uygulanan gümrük vergilerinde indirime gitti. Yeni kararla birlikte küçük sevkiyatlarda vergi oranı yüzde 54’e düşürüldü.