Türkiye’nin Biyoteknoloji Vadisi Tanıtıldı

“`html

Biyoteknoloji Vadisi: Türkiye’nin Geleceği İçin Önemli Bir Adım

Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD), 4,5 milyar dolar yatırım değeriyle inşa ettiği Biyoteknoloji Vadisi’ni düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Dernek, bu projeyle Türkiye’yi biyoteknoloji alanında dünya çapında en gelişmiş 10 ülke arasına sokmaya kararlıdır.

Biyoteknoloji Vadisi, İstanbul Tuzla’da 2,7 milyon metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. Proje; Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB), teknoloji geliştirme bölgesi, Ar-Ge merkezleri, teknoloji transfer ofisleri ve laboratuvarlar gibi birçok bileşeni kapsayan kapsamlı bir biyoteknoloji ekosistemi olarak planlandı. Bu vadi, yılda 15 milyar dolarlık ihracat hedefiyle birlikte, 20 bin nitelikli istihdam sağlamayı amaçlıyor.

Dr. Ercan Varlıbaş’ın Değerlendirmeleri

BİYOSAD ve Biyoteknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, bu projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içinde yürütüldüğünü belirterek, “Biyoteknoloji Vadisi; yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi adına önemli bir merkez oluşturacak, sanayi ve akademi iş birliklerini teşvik edecektir” dedi.

Varlıbaş, “Biyoteknoloji, günümüzde savunma sanayi kadar stratejik bir alan haline gelmiştir. Covid-19 pandemisi sırasında bu sektörün sağladığı katkıyı hepimiz gördük. Biyoteknoloji, aşı ve tedavi süreçlerinde kritik bir rol oynadı” diye ekledi.

Türkiye’nin Biyoteknoloji Alanındaki Hedefleri

Varlıbaş, Türkiye’nin biyoteknolojideki ekonomik büyüklüğünün 48. sırada olduğunu ve bu durumun düzeltilmesi için sektördeki tüm paydaşların bir araya gelmesi gerektiğini ifade etti. “Biyoteknoloji alanında var olan potansiyelimizi değerlendirmek için Biyoteknoloji Vadisi’ni hayata geçiriyoruz. Projenin tamamlanmasıyla, bu alandaki bilgi ve teknoloji birikimimizi artırmayı, yerli üretimi desteklemeyi ve uluslararası ticareti güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

BİOSB 160 Firmaya Ev Sahipliği Yapacak

Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, biyoteknolojik üretim yapan 160 firmaya ev sahipliği yapmayı planlıyor. Varlıbaş, “BİOSB, katma değeri yüksek ürünler üretmekle Türkiye’nin ihracatını artıracak ve milli haslanın büyümesine katkı sağlayacak” açıklamasında bulundu.

Rekabet Gücü ve İstihdam Artışı

Bu projeyle birlikte Türkiye’nin biyoteknoloji alanındaki rekabetçi gücünün artması bekleniyor. Varlıbaş, “Biyoteknoloji Vadisi, nitelikli iş gücünü destekleyecek ve yurtdışındaki uzmanları ülkemize kazandırmayı amaçlıyor” dedi.

Start-Up’lara Destek Mekanizmaları

Varlbaş, ayrıca Biyoteknoloji Vadisi’nde faaliyet gösterecek şirketlerin start-up’larla iş birliği yaparak, Ar-Ge merkezi ve test laboratuvarları gibi imkanlardan yararlanacaklarını ifade etti. “Bu sayede yerli girişimlerin uluslararası pazarlara açılmasını destekleyeceğiz” diyerek, start-up’lar için sağlanacak destekleri vurguladı.

Sürdürülebilirlik Hedefleri

Biyoteknoloji Vadisi’nin çevresel ve sosyal sorumlulukları merkezine aldığını belirten Varlıbaş, “Yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı, nitelikli eğitim projeleri ile topluma katkı sağlamayı hedefliyoruz. Sürdürülebilir iş çözümleri geliştireceğiz” dedi.

Uluslararası İş Birlikleri ve Anlaşmalar

Dr. Ercan Varlıbaş, küresel biyoteknoloji alanındaki iş birliklerine büyük önem verdiklerini belirtti. Özellikle, Güney Kore ile imzalanan iyi niyet anlaşmasının iki ülke arasındaki iş birliklerini güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca, Biyoteknoloji Vadisi’nin uluslararası görünürlüğünü artırmak için 16-19 Haziran tarihlerinde Boston’da düzenlenecek Bio International Convention Fuarı’na katılacaklarını duyurdu.

Bu etkinlikte, biyoteknoloji sektörü profesyonelleri ile bir araya gelecek olan Türkiye, uluslararası düzeyde güçlü bağlantılar kurmayı hedefliyor.

“`

Related Posts

Akbank’tan 765 milyon TL’lik tahsili gecikmiş alacak satışı

Akbank’tan 765 milyon TL’lik tahsili gecikmiş alacak satışı

Cari dengede 7 milyar 864 milyon dolarlık açık!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Nisan ayı Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ni açıkladı. Nisan ayında cari işlemler hesabı 7.864 milyon ABD doları açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1.938 milyon ABD doları …

TÜİK yayımladı: Sanayide sert düşüş!

TÜİK, nisan ayına ilişkin ücretli çalışan verilerini paylaştı. Üç ana sektördeki değişim dikkat çekerken, bazı sektörlerde düşüş yaşandı. Açıklanan veriler, istihdamın yönünü ortaya koydu.

Almanya’dan İzmir’e gelen gurbetçinin isyanı: Bu fiyatlar ne, haram zıkkım olsun!

Bir restoranda köfte, bulgur ve yoğurt yiyen gurbetçi gelen hesabı görünce fişi paylaşıp isyan etti.

Kiralık araç sektöründe sert düşüş: Yüksek faiz araç sayısını vurdu

TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporuna göre, kiralık araçların yüzde 60,7’si benzinli olurken yüzde 8,8’ini dizel araçlar oluşuyor. Sektördeki elektrikli ve hibrit araçların payı ise yüzde 10,4 ile yükselişine devam ederken sektör yüzde 3,8 daraldı, araç sayısı 242 bine düştü.

Boğazlardan uğraksız geçen gemilerden alınan ücret 1 Temmuz’da güncelleniyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “İstanbul ve Çanakkale boğazlarından, uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında kullanılan ve gemilerin net tonları üzerinden alınan ‘altın frank’ değerini, 1 Temmuz 2025 itibarıyla 5,83 dolara çıkaracağız” dedi.